Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby's hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Screening: Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte van je kindje komt iemand van het screenteam CJG bij je thuis om de hielprik en de gehoortest bij jouw kindje uit te voeren.

De hielprik maakt duidelijk of je kind een zeldzame erfelijke ziekte heeft. Het is belangrijk dat dit snel na de geboorte worden ontdekt wordt.

Door de gehoortest kan snel een afwijking aan het gehoor worden ontdekt. Hoe eerder de screening gebeurt, hoe sneller een eventuele behandeling kan beginnen.

Wanneer geboorte aangeven bij de Jeugdgezondheidszorg?

De geboorte van jouw kindje hoef je in principe niet aan het CJG door te geven. Wij ontvangen automatisch de geboorteberichten via de gemeente Apeldoorn.
Maar soms krijgen wij de berichten later binnen door bijvoorbeeld feestdagen of door verblijf op een ander adres. Of jouw kindje is in een andere gemeente geboren en aangegeven.

Geef dan zelf de geboorte van je kindje door via het Geboorteformulier. of via screenteam@cjgapeldoorn.nl

Wij zorgen er  dan voor dat de screening wordt ingepland.


 

Informatie en documentatie

Meer informatie op deze site

Strip: Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

 

Ouders van 0-4 jarigen kunnen via DigiD in 'Mijn Kind Dossier' toegang krijgen tot het dossier van hun kindje. Hier kun je de groeicurve inzien en afspraken voor het consultatiebureau maken of wijzigen.

Inloggen op MijnKindDossier
De GroeiGids start juni 2018 met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Vlog op het GroeiGids YouTube kanaal. Marloes, jeugdverpleegkundige en moeder van twee jonge kinderen, geeft in de vlogs tips en tricks over onderwerpen waar veel jonge ouders tegenaan lopen. JGZ Vlogkanaal
Je kind is korte of langere tijd opgenomen geweest op de afdeling neonatologie van Gelre ziekenhuizen. Dan heb je een spannende en intensieve periode doorgemaakt: een tijd met vaak veel zorgen en onzekerheden rondom je kind.
Nu mag je kind naar huis. Wat kun je van het nazorgtraject verwachten?
Lees meer over de GO-poli
Meestal gaat leren praten vanzelf. Maar bij de één gaat het makkelijker dan bij de ander. Heb je twijfels of vragen over het leren praten van je kind? Op aanvraag houdt een logopedist spreekuur op het CJG. Vraag ernaar bij je JGZ arts of verpleegkundige of neem contact op met het CJG.
Meer over logopedie
Na de geboorte (en aangifte bij de gemeente) van je kindje komt een JGZ-medewerker een bezoek aan huis brengen om de hielprik en gehoortest aan te bieden. Heb je op de 6e dag nog geen bezoek gehad? Neem dan contact op met screenteam@cjgapeldoorn.nl
Op het consultatiebureau krijgt je kind daarna de standaard vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma van de RIVM.
Meer over hielprik en gehoortest

Cursussen en activiteiten

webpart_bannerlist

Boekentips

Baby's
Baby's In dit boek wordt op een heel originele, ook komische, wijze uitleg gegeven over het gedrag van baby's rondom de geboorte en over gewoontes en gebr... nog 1 boekentip >>

FoldersGeef feedback