opvoeden & opgroeien
Baby

Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby's hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Wanneer geboorte aangeven bij de Jeugdgezondheidszorg?

Het CJG krijgt bericht van de gemeente Apeldoorn als er een kindje is geboren en is aangegeven bij de gemeente. Zodra we dat bericht ontvangen start de zorg vanuit de JGZ. De CJG -neonatale screener komt rond de 4e dag  bij het kindje thuis voor de hielprik en gehoorscreening.

Er zijn een paar situaties waarin we de melding van de gemeente te laat ontvangen voor het tijdig uitvoeren van de screening.

Daarom vragen we kraamverzorgsters om in de volgende situaties dit geboorteformulier samen met ouders in te vullen, zodat de hielprik tijdig plaats kan vinden:

  • Wanneer het kindje verblijft op een ander adres dan het GBA adres
  • Wanneer het kindje op de 3e dag nog niet is aangegeven bij de Gemeente
  • Wanneer het kindje op de 3e dag uit het ziekenhuis wordt ontslagen
  • Wanneer het ontslag uit het ziekenhuis plaatsvindt op vrij-/zater-/zon- of feestdag

Informatie en documentatie

Informatie over de hielprik


Cursussen & activiteiten

Cursussen & activiteiten | Baby

Uitgelicht

Bekijk ook
speel video op youtube: Wat gebeurt er als je kolft
Wat gebeurt er als je kolft
speel video op youtube: Filmpje: Fiona over ouderschap en je relatie
Filmpje: Fiona over ouderschap en je relatie