Baby

De geboorte van je baby is vast een van de mooiste momenten van je leven. Een groter wonder kun je je bijna niet indenken. Wanneer je net vader of moeder geworden bent is alles nog nieuw. Je leert je kind kennen door middel van al je zintuigen: ruiken, voelen, kijken en luisteren naar alle geluidjes en de manier van huilen. 

Vragen, zorgen en twijfels na de geboorte

Je baby heeft voeding en warmte nodig, en vooral ook veiligheid en geborgenheid. Je kunt je af en toe best zorgen maken of je alles wel goed doet, of je afvragen waarom je baby huilt. Wat moet je wel en vooral niet doen? Waar kun je terecht met je vragen, zorgen en twijfels? Wie helpt je verder als je baby zich niet goed ontwikkelt?

Antwoorden en oplossingen

Op deze website staat zo veel mogelijk praktische informatie om al je vragen te beantwoorden. Voor elk probleem is er hulp of een oplossing te vinden. Als je toch vragen blijft houden, kun je contact opnemen met het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Bron Baby

Screening: Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte van je kindje komt iemand van het screenteam CJG bij je thuis om de hielprik en de gehoortest bij jouw kindje uit te voeren.

De hielprik maakt duidelijk of je kind een zeldzame erfelijke ziekte heeft. Het is belangrijk dat dit snel na de geboorte worden ontdekt wordt.

Door de gehoortest kan snel een afwijking aan het gehoor worden ontdekt. Hoe eerder de screening gebeurt, hoe sneller een eventuele behandeling kan beginnen.

Wanneer geboorte aangeven bij de Jeugdgezondheidszorg?

De geboorte van jouw kindje hoef je in principe niet aan het CJG door te geven. Wij ontvangen automatisch de geboorteberichten via de gemeente Apeldoorn.
Maar soms krijgen wij de berichten later binnen door bijvoorbeeld feestdagen of door verblijf op een ander adres. Of jouw kindje is in een andere gemeente geboren en aangegeven.

Geef dan zelf de geboorte van je kindje door via het Geboorteformulier. of via screenteam@cjgapeldoorn.nl

Wij zorgen er  dan voor dat de screening wordt ingepland.

Meer over de geboorteaangifte bij je gemeente
 

Informatie en documentatie

Meer informatie op deze site

Strip: Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

 

Ouders van 0-4 jarigen kunnen via DigiD in 'Mijn Kind Dossier' toegang krijgen tot het dossier van hun kindje. Hier kun je de groeicurve inzien en afspraken voor het consultatiebureau maken of wijzigen.

Inloggen op MijnKindDossier
Je kunt de groei van je baby volgen met behulp van de GroeiGids, dat je van het CJG krijgt na de geboorte van je kind. Dat is een handig boekje met veel informatie waarin je zelf ook kunt bijhouden hoe je kind zich op allerlei gebieden ontwikkelt.
lees meer
De GroeiGids start juni 2018 met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Vlog op het GroeiGids YouTube kanaal. Marloes, jeugdverpleegkundige en moeder van twee jonge kinderen, geeft in de vlogs tips en tricks over onderwerpen waar veel jonge ouders tegenaan lopen. JGZ Vlogkanaal
Je kind is korte of langere tijd opgenomen geweest op de afdeling neonatologie van Gelre ziekenhuizen. Dan heb je een spannende en intensieve periode doorgemaakt: een tijd met vaak veel zorgen en onzekerheden rondom je kind.
Nu mag je kind naar huis. Wat kun je van het nazorgtraject verwachten?
Lees meer over de GO-poli
Jouw mening is belangrijk. Het CJG Apeldoorn stelt het zeer op prijs om jouw mening, ideeën en advies te horen. Op grond hiervan kunnen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.
Wil je meewerken in een E-panel ? En een paar keer per jaar benaderd worden voor een kleine enquête? Dan vragen we je het aanmeldformulier in te vullen.
Ja, ik laat mijn stem horen in het E-panel
Meestal gaat leren praten vanzelf. Maar bij de één gaat het makkelijker dan bij de ander. Heb je twijfels of vragen over het leren praten van je kind? Op aanvraag houdt een logopedist spreekuur op het CJG. Vraag ernaar bij je JGZ arts of verpleegkundige of neem contact op met het CJG.
Meer over logopedie

Boekentips

Baby's
Baby's In dit boek wordt op een heel originele, ook komische, wijze uitleg gegeven over het gedrag van baby's rondom de geboorte en over gewoontes en gebr... nog 1 boekentip >>

FoldersGeef feedback