opvoeden & opgroeien
Baby | Home-Start: Opvoedondersteuning door vrijwilligers

Home-Start: Opvoedondersteuning door vrijwilligers

Opvoedondersteuning door vrijwilligers

Opvoeden, je staat er niet alleen voor!

Ieder gezin maakt wel eens een periode mee waarin het niet zo goed gaat. Meestal kun je het zelf oplossen, maar soms kan een luisterend oor of een helpende hand bij praktische zaken een opluchting zijn. Vrijwilligers van Home-Start trekken graag een tijdje op met ouders binnen het gezin. 

Foto jongetje op fiets gemaakt door senivpetroWat doet Home-Start?

Home-Start biedt ondersteuning aan gezinnen met één of meer kinderen tot en met zes jaar. Doel van de ondersteuning is jou een steuntje in de rug bieden. De vrijwilliger heeft tijd om te luisteren of een handje te helpen bij praktische zaken, zoals iets gezelligs doen met de kinderen, samen zoeken naar een geschikte peuterspeelzaal of helpen bij de administratie. Ook kan ze je helpen contact te maken met andere ouders, zodat je met hen ervaringen over opvoeden en gezinsleven kunt uitwisselen of misschien nieuwe vriendschappen kunt opbouwen.

Hoe werkt Home-Start? 

Na aanmelding bespreek je met de Home-Start coördinator hoe Home-Start jou kan helpen. Jouw vragen zijn daarbij het uitgangspunt; de ondersteuning wordt afgestemd op wat voor jou – of jouw gezin – nodig is. Daarna wordt een vrijwilliger aan je voorgesteld. Als het klikt, komt de vrijwilliger regelmatig bij je langs. De ondersteuning duurt minimaal drie maanden. Daarna is de duur afhankelijk van jouw vraag; soms een jaar of langer. Ook steeds meer vaders doen een beroep op Home-Start, en steeds meer ervaren vaders melden zich aan als vrijwilliger.

Wat kost Home-Start?

Helemaal niets; de gemeente Apeldoorn ondersteunt het programma

Meer informatie