opvoeden & opgroeien
Baby | Praktische Gezinsondersteuner

Praktische Gezinsondersteuner

Soms zijn er situaties waarin het je als ouder even boven je hoofd groeit. Overbelasting door persoonlijke problemen of door een intensieve zorgvraag rond je kind kunnen ervoor zorgen dat het even niet meer lukt om de zorg en opvoeding voor je kind goed vorm te geven. Dan kan praktische gezinsondersteuning mogelijk die tijdelijke ondersteuning geven die jouw gezin nodig heeft om weer verder te kunnen!

Praktische gezinsondersteuning is géén thuiszorg of oppas. Wel zijn onze praktische gezinsondersteuners breed inzetbaar. Zo kunnen zij een jongere praktisch ondersteunen in het aanleren van vaardigheden als bijvoorbeeld zelfstandig naar school of sport gaan, wanneer dit niet vanzelfsprekend goed gaat en jij als ouder door jouw omstandigheden hier op dat moment niet toe in staat bent. 
Ze kunnen helpen in het aanleggen of uitbreiden van een sociaal netwerk voor jou en je kind als bron van steun. Wanneer je door overbelasting als ouder tijdelijk niet toe komt aan bewust aandacht geven aan je kinderen, kan een praktische ondersteuner met je kind(eren) wat ondernemen terwijl jij je andere kind even 1-op-1 aandacht kan geven.  Een praktische gezinsondersteuner kan ook helpen bij het weer aanbrengen van structuur in je gezin die past bij jullie mogelijkheden en situatie. Helpen bij lastige momenten rond opstaan en naar school gaan, of juist rond avondeten of bed ritueel wanneer dit nodig is.
aar CJG4Kracht meer de diepte in gaat in de gesprekken, kan de praktische ondersteuner samen met jou en je gezin handen en voeten geven aan wat daar is afgesproken. Een praktische ondersteuner kan daarom samen met een ambulant CJG4Kracht werker je gezin ondersteunen, maar kan ook alleen ingezet worden.

Doel van de Inzet van een praktische gezinsondersteuner is om op dat moment te doen wat nodig is in ontlasting van het gezin of praktisch aanleren van vaardigheden om daarna als gezin weer zelf verder te kunnen gaan.