opvoeden & opgroeien
Basisschoolkind | Opstap - wegwijs in de samenleving

Opstap : wegwijs in de Apeldoornse samenleving

Logo Opstap
Wat is Opstap          

Opstap is een tweejarig gezinsgericht stimuleringsprogramma voor kinderen van groep 1 en 2 van de basisschool. De kinderen worden spelenderwijs voorbereid op het leren lezen, schrijven en rekenen in groep 3.
Opstap leert ouders door thema's en een videocursus hoe zij hun kind hierbij kunnen ondersteunen, zowel thuis als op school. De ouder krijgt kennis en vaardigheden aangereikt over ontwikkeling, opvoeding en onderwijs. Zij leren op een positieve manier om te gaan met signalen van het kind. Daardoor wordt het kind gemotiveerd om te leren en krijgt het er plezier in.

Hoe werkt Opstap?

Iedere week ontvangt de ouder materialen en een boekje van de contactmedewerkster. De ouder doet samen met het kind verschillende activiteiten zoals: liedjes zingen, spelletjes spelen en voorlezen van verhaaltjes, rijmpjes en raadseltjes. Deze activiteiten sluiten aan bij de kennis en vaardigheden die nodig zijn in het basisonderwijs.

Daarnaast komen de deelnemende moeders bij elkaar tijdens bijeenkomsten rondom thema's op het gebied van ontwikkeling en opvoeding. De moeders leren, onder meer in een videocursus, hun kind te stimuleren en te ondersteunen bij het leren thuis en op school.

Na het 2-jarig programma hebben doorlopen, ontvangen de kinderen tijdens een feestelijke bijeenkomst een diploma. 

CJG foto uit Freepik: Opstap kinderen

 

Opstap wordt aangeboden door Stimenz
Coördinator Opstap: Khadija Ben Azzouz,

 k.benazzouz@stimenz.nl