Maatregelen in verband met het Coronavirus

Corona Maatregelen

Om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, zijn in Nederland veel maatregelen genomen.

Ook in het CJG hebben we maatregelen genomen. Het RIVM adviseert ons hierover. De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuis blijven. Wij vragen je daarom niet naar het CJG te komen.


1. Zo veel mogelijk telefonisch

Tot en met  28 april zullen we zo min mogelijk afspraken op het CJG door laten gaan. In plaats daarvan neemt de jeugdarts, de jeugdverpleegkundige, de lactatiekundige of de pedagoog telefonisch contact met jou op, op het tijdstip dat je anders op het CJG zou komen. Dat geldt ook voor de afspraken die oorspronkelijk bij jou thuis gepland stonden.

 

2. Geen gehoorscreening door JGZ tot 20 mei

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de gehoorscreening tijdelijk stopgezet, tot in elk geval 20 mei. Dit betekent dat de gehoorscreening bij  pasgeboren baby’s op dit moment niet kan worden uitgevoerd door de JGZ. Er wordt onderzocht hoe pasgeborenen de gehoorscreening later alsnog kunnen krijgen. Het is nu nog niet duidelijk wanneer dit zal zijn. Meer informatie hierover is te vinden op de wesbite van het RIVM.
De hielprikscreening gaat wel door.

3. Consultatiebureau

De meeste geplande afspraken worden dus telefonisch gedaan. Soms is het wel fijn om naar het CJG te komen zodat jij en de jeugdarts of jeugdverpleegkundige elkaar kunnen spreken en je kindje onderzocht kan worden.. Daar hebben we de volgende afspraken over gemaakt::


Het eerste huisbezoek

Het huisbezoek als je kindje ongeveer 2 weken oud is, wordt vervangen door een telefoongesprek. De jeugdverpleegkundige belt jou hier voor op. Mocht het nodig zijn dat de jeugdverpleegkundige toch even bij je thuis komt, dan doen we dat. We houden het bezoek dan zo kort mogelijk.

 

Consultatiebureaubezoek
Sommige bezoeken (bijvoorbeeld het bezoek aan de jeugdarts als je kindje 1 en 3 maanden oud is en de vaccinatie-momenten) willen we graag door laten gaan op het CJG. Je wordt ruim voor je afspraak door ons gebeld om af te spreken of we je op het CJG verwachten of niet.

Soms is het ook goed als de jeugdarts of jeugdverpleegkundige je kindje even kan zien, om te onderzoeken bijvoorbeeld. Ook dan zullen we je telefonisch vragen om naar het CJG te komen. Dit kan alleen als jij en je kindje geen ziekteverschijnselen hebben en niemand in het gezin koorts heeft. We verzoeken je met max. één begeleider per kind te komen. Broertjes en zusjes mogen niet meekomen. We houden het bezoek op het CJG zo kort mogelijk. Ook zorgen we er voor dat er zo min mogelijk contact kan zijn met andere ouders en kinderen.
 

Het inloopspreekuur
Het inloopspreekuur op het consultatiebureau komt te vervallen. Heb je vragen aan de verpleegkundige neem dan telefonisch contact op of mail naar het adres dat je voorin het groeiboekje vindt. De jeugdverpleegkundige zal dan telefonisch contact met je opnemen om je vraag te beantwoorden. Mocht het nodig zijn om je kindje te meten of te wegen in de komende weken dan maken we daarvoor een afspraak om op het CJG te komen. Dit kan alleen als jij en je kindje geen ziekteverschijnselen en niemand in het gezin koorts heeft.


Vaccinaties
Voor de vaccinaties die je kind onder de 2 jaar krijgt is het belangrijk dat ze op tijd gegeven worden. Voor de afspraken waarin je kind ook een vaccinatie krijgt, vragen we je dus wel om naar het CJG te komen. Je wordt hierover eerst gebeld door ons. Ook hier geldt dat dat alleen kan als jij of je kind geen ziekte verschijnselen heeft en niemand in het gezin koorts heeft. Mocht dat wel zo zijn dan zullen we als dat nodig is bij jou thuis komen vaccineren.
Vragen en antwoorden over vaccinaties en Coronavirus

Flyer RIVM: Kindervaccinaties gaan ook tijdens de Coronacrisis door!

De 9-jaars prik  en de HPV prik voor meisjes geboren in 2007 worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar.

De vaccinaties voor 14-jarigen (Meningokokken ACWY) gaan wel gewoon door. Daarover nemen we contact met je op als je een 14 jarig kind bent/hebt.

Vragen en antwoorden over vaccinaties en coronavirus

Flyer RIVM: Vaccinaties tegen meningokokken gaan door!

 

De 22 weken prik voor zwangeren gaat ook gewoon door op het CJG. Wij nemen hier extra maatregelen en vragen je om niet eerder dan op de afgesproken tijd te komen, en alert te zijn op hygiëne en het bewaren van onderlinge afstand. Neem contact me ons op als je ziekteverschijnselen hebt.

 

4. Cursussen

Actief Zwanger: De zwangerschapsdocenten hebben ervaring opgedaan om hun lessen live, online via Zoom te doen, tijdens de Corona maatregelen. Dat bevalt voor zowel de docenten als de deelnemers goed. U ontvangt ook een digitaal lespakket.

 

De cursus Babymassage is voorlopig gestopt. We zullen het laten weten als dit weer gaat starten.

 

Meer informatie over het Coronavirus

Maatregelen die je zelf moet nemenGeef feedback