Centrum Jeugd en Gezin Apeldoorn
Maatregelen i.v.m. Corona

Maatregelen in verband met het Coronavirus

1. Corona Maatregelen

Om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, zijn in Nederland veel maatregelen genomen.

Ook in het CJG hebben we maatregelen genomen. Het RIVM adviseert ons hierover. De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuis blijven.
Alleen wanneer je een afspraak hebt mag je naar het CJG te komen. Maximaal 1 ouder met 1 kind.
We vragen je in de gangen en de wachtruimten een mondkapje te dragen.

2. Zo veel mogelijk telefonisch

Niet alle afspraken kunnen fysiek in het CJG doorgaan. In plaats daarvan neemt de jeugdarts, de jeugdverpleegkundige, de lactatiekundige of de pedagoog telefonisch contact met jou op, op het tijdstip dat je anders op het CJG zou komen. Dat geldt ook voor de afspraken die oorspronkelijk bij jou thuis gepland stonden.

3 Screening pasgeborenen

De hielprik en gehoor screening worden uitgevoerd.

4. Consultatiebureau

De meeste geplande afspraken worden dus telefonisch gedaan. Soms is het wel fijn om naar het CJG te komen zodat jij en de jeugdarts of jeugdverpleegkundige elkaar kunnen spreken en je kindje onderzocht kan worden.. Daar hebben we de volgende afspraken over gemaakt::

Het eerste huisbezoek

Het huisbezoek bij baby's van ongeveer 2 weken oud is, wordt bij het 1e kindje in een gezin weer fysiek aangeboden. Bij een tweede of derde kind in een gezin wordt in overleg met de ouder bekeken of een huisbezoek wenselijk is.

Consultatiebureaubezoek

Het bezoek aan de jeugdarts als je kindje 1 en 3 maanden oud is en de vaccinatie-momenten mogen weer doorgaan in het CJG. Ook de 6 maanden en 3 jaar+ 9 maanden consulten worden weer op het CJG uitgevoerd.
Je wordt telefonisch uitgenodigd. Steeds blijft gelden dat je alleen naar het CJG kan komen als jij en je kindje geen ziekteverschijnselen hebben en niemand in het gezin koorts heeft. We vragen je ook met max. één begeleider per kind te komen. Broertjes en zusjes mogen niet meekomen. We houden het bezoek op het CJG zo kort mogelijk. Ook zorgen we er voor dat er zo min mogelijk contact kan zijn met andere ouders en kinderen.

Het inloopspreekuur

Het inloopspreekuur op het consultatiebureau komt te vervallen. Heb je vragen aan de verpleegkundige neem dan telefonisch contact op of mail naar het adres dat je voorin het groeiboekje vindt. De jeugdverpleegkundige zal dan telefonisch contact met je opnemen om je vraag te beantwoorden. Mocht het nodig zijn om je kindje te meten of te wegen in de komende weken dan maken we daarvoor een afspraak om op het CJG te komen. Dit kan alleen als jij en je kindje geen ziekteverschijnselen en niemand in het gezin koorts heeft.

5 jarigen

De uitgestelde gezondheidsonderzoeken van de 5 jarigen (visus/gehoor/groei) zijn weer hervat. Je wordt telefonisch uitgenodigd. Ook hier geldt dat het onderzoek alleen fysiek door kan gaan als jij of je kind geen ziekte verschijnselen heeft en niemand in het gezin koorts heeft

Vaccinaties

Voor de vaccinaties die je kind onder de 2 jaar krijgt is het belangrijk dat ze op tijd gegeven worden. Voor de afspraken waarin je kind ook een vaccinatie krijgt, vragen we je dus wel om naar het CJG te komen. Je wordt hierover eerst gebeld door ons. Ook hier geldt dat dat alleen kan als jij of je kind geen ziekte verschijnselen heeft en niemand in het gezin koorts heeft. Mocht dat wel zo zijn dan zullen we als dat nodig is bij jou thuis komen vaccineren.

Flyer RIVM: Kindervaccinaties gaan ook tijdens de Coronacrisis door!
De 9-jaars prik  en de HPV prik voor meisjes geboren in 2007 worden uitgesteld. Met uitstel van een half jaar komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. Deze vaccinaties gebeuren op geplande afspraak.

De vaccinaties voor 14-jarigen (Meningokokken ACWY) gaan wel door. Daarover nemen we contact met je op als je een 14 jarig kind bent/hebt.

Vragen en antwoorden over vaccinaties en coronavirus

Flyer RIVM: Vaccinaties tegen meningokokken gaan door!

De 22 weken prik voor zwangeren gaat ook gewoon door op het CJG. Wij nemen hier extra maatregelen en vragen je om niet eerder dan op de afgesproken tijd te komen, en alert te zijn op hygiëne en het bewaren van onderlinge afstand. Neem contact me ons op als je ziekteverschijnselen hebt.

5 Cursussen

Actief Zwanger: De zwangerschapsdocenten hebben ervaring opgedaan om hun lessen live, online via Zoom te doen, tijdens de Corona maatregelen. Dat bevalt voor zowel de docenten als de deelnemers goed. U ontvangt ook een digitaal lespakket.

De cursus Babymassage is voorlopig gestopt. We zullen het laten weten als dit weer gaat starten.

Meer informatie over het Coronavirus

Maatregelen die je zelf moet nemen

Hoe zit ik een mondkapje op

Handen wassen. Filmpje voor jonge kinderen