Peuter

De babyfase is voorbij, je kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd!

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase waarin je tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop je kind iets voor het eerst doet. Je peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

De grote, wijde wereld in

Alles is spannend voor je peuter. Je kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder, en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd, en als ouder voel je je soms net een politieagent. De hele dag roep je: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat je peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert je kind ook samen spelen en fantaseren, en om op een potje te plassen en te poepen. Je kind wordt groot!

Je peuter krijgt een eigen willetje

Langzamerhand ga je merken dat je peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen, en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen, en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als je ze niet begrijpt.

Tips en adviezen

Als ouder kun je in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken. Hier lees je alles over de ontwikkeling van je peuter. Blijf je vragen houden? Neem dan contact op met het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Bron Peuter

-------------------------------------------------------

10-stappencursus Peuters Opvoeden

'Ik ben twee, dus ik zeg nee', driftbuien, niet willen eten of slapen en ondeugende acties...
In de peuterpuberteit ontwikkelen kinderen hun eigen wil. Herkenbaar?

In de komende tien stappen-cursus helpen we je op weg met veelvoorkomende situaties waar je soms wel eens wat opvoedtips bij kunt gebruiken.
Deze cursus bestaat uit 10 filmpjes die elk een ander onderwerp / opvoedtip bevatten.

Overzicht van de cursus/filmpjes:

Kinderen van 0 tot en met 6 jaar weten de digitale wereld razendsnel
te vinden. Ze swipen zo naar hun favoriete flmpjes en apps.
Die vaardigheid maakt ze echter niet mediawijs. Jonge kinderen
hebben hun ouders hard nodig om de digitale wereld te ontdekken.
Dit Digi ABCD helpt ouders en opvoeders op weg. lees meer
Jouw mening is belangrijk. Het CJG Apeldoorn stelt het zeer op prijs om jouw mening, ideeën en advies te horen. Op grond hiervan kunnen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.
Wil je meewerken in een E-panel ? En een paar keer per jaar benaderd worden voor een kleine enquête? Dan vragen we je het aanmeldformulier in te vullen.
Ja, ik laat mijn stem horen in het E-panel
Ouders van 0-4 jarigen kunnen via DigiD in 'Mijn Kind Dossier' toegang krijgen tot het dossier van hun kindje. Hier kun je de groeicurve inzien en afspraken voor het consultatiebureau maken of wijzigen.

Inloggen op MijnKindDossier
De GroeiGids start juni 2018 met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Vlog op het GroeiGids YouTube kanaal. Marloes, jeugdverpleegkundige en moeder van twee jonge kinderen, geeft in de vlogs tips en tricks over onderwerpen waar veel jonge ouders tegenaan lopen. JGZ Vlogkanaal
Een voorschool is een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf waar kinderen van 2 - 4 jaar die risico lopen op een taal- of ontwikkelingsachterstand spelenderwijs worden voorbereid op de basisschool. Elke voorschool werkt samen met een basisschool. Vraag aan je jeugdverpleegkundige of je kind in aanmerking komt voor een indicatie tot plaatsing. Met indicatie betaal je een relatief lage ouderbijdrage.
Bekijk Voorscholen in Apeldoorn
Meestal gaat leren praten vanzelf. Maar bij de één gaat het makkelijker dan bij de ander. Heb je twijfels of vragen over het leren praten van je kind? Op aanvraag houdt een logopedist spreekuur op het CJG. Vraag ernaar bij je JGZ arts of verpleegkundige of neem contact op met het CJG.
Meer over logopedie
Een goede relatie met je partner onderhouden is niet vanzelfsprekend. Helaas scheiden er meer mensen dan ooit. Wil je problemen voorkomen? Heb je twijfels over je relatie? Of wil je weten hoe je je scheiding het beste kunt regelen?

De Relatiedesk is hèt startpunt bij (het voorkomen van) relatieproblemen en scheiding in de gemeente Apeldoorn. De Relatiedesk is een initiatief van Stimenz en de Apeldoornse Mediators. Voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek, kun je telefonisch een afspraak maken via 088 784 62 00. lees meer

Cursussen en activiteiten

Boekentips

Je peuter
Je peuter Voeding en verzorging, sociale, motorische en taalontwikkeling, de sociale omgeving van je peuter, medisch ABC.


Geef feedback