Puber

In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Onder invloed van hormonen verandert er veel in de hersenen en in het gedrag. Dit begint al in de laatste klassen van de basisschool.

Van puberteit naar zelfstandigheid

Op de basisschool deed je nog veel samen, maar in de puberteit gaan kinderen steeds meer hun eigen weg. Loslaten is nu het sleutelwoord voor ouders. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Juist nú, in deze leeftijdsfase, komt je kind meer en meer in aanraking met allerlei mogelijke gevaren en moeilijke situaties.

Turbulente periode

Elke ouder krijgt in deze periode te maken met zorgen, angsten en twijfels. Pubers krijgen interesse in elkaar en nemen afstand van hun ouders. Ze zoeken hun eigen weg. Ze zetten zich soms af tegen ouders, school en maatschappij. Soms kost het meer moeite om je kind naar volwassenheid te begeleiden. Alcohol, drugs, spijbelen of crimineel gedrag en psychische problemen kunnen veel zorgen met zich meebrengen. Specifieke hulp is dan nodig. Natuurlijk kun je daarvoor ook altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.

Bron Puber

Op school loop je vast, je kunt die leuke baan of stageplek maar niet vinden, je weet niet zo goed wat je wilt of hebt problemen waar je met niemand over kunt praten. Je wilt iets bereiken, maar je weet niet goed hoe. Een gratis coach is dan een slimme zet. Iemand die naar je luistert en je helpt om dat te bereiken waar jij naar op zoek bent.
Meld je aan bij Hfftig!
(KIES) is bestemd voor alle jongeren die een scheiding hebben meegemaakt. Het maakt dus niet uit of dit al wat langer geleden is of je ouders net uit elkaar zijn. Ook als je er niet veel last of verdriet van hebt, kan het toch fijn zijn om er eens over te praten met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.
Als je interesse hebt om mee te doen met een KIES-groep, bespreek dit dan eerst met je ouder(s).
Folder Sterker worden na echtscheiding
Bij het JIP kunnen jongeren van 12 - 27 jaar (anoniem) terecht voor informatie en advies over verschillende onderwerpen zoals huisvesting, werk en werkloosheid, relaties, seksualiteit, alcohol, drugs, geld, vrije tijd en studie.
Ook als ouder kun je bij het JIP terecht voor informatie en advies over jongeren. Het JIP in Apeldoorn is te vinden aan de Asselsestraat 65.
Tel nr 088 - 784 62 22 / Twitter: @JipApeldoorn
lees meer
Jouw mening is belangrijk. Het CJG Apeldoorn stelt het zeer op prijs om jouw mening, ideeën en advies te horen. Op grond hiervan kunnen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.
Wil je meewerken in een E-panel ? En een paar keer per jaar benaderd worden voor een kleine enquête? Dan vragen we je het aanmeldformulier in te vullen.
Ja, ik laat mijn stem horen in het E-panel
Een goede relatie met je partner onderhouden is niet vanzelfsprekend. Helaas scheiden er meer mensen dan ooit. Wil je problemen voorkomen? Heb je twijfels over je relatie? Of wil je weten hoe je je scheiding het beste kunt regelen?

De Relatiedesk is hèt startpunt bij (het voorkomen van) relatieproblemen en scheiding in de gemeente Apeldoorn. De Relatiedesk is een initiatief van Stimenz en de Apeldoornse Mediators. Voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek, kun je telefonisch een afspraak maken via 088 784 62 00. lees meer

Cursussen en activiteitenGeef feedback