Gezondheidsonderzoek op het VO
De jeugdgezondheidszorg op het VO in Apeldoorn
De jeugdgezondheidszorg van CJG Apeldoorn komt regelmatig op school. Aan een school is een vast team verbonden: een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige. Zij hebben de kinderen al vanaf de geboorte in beeld en volgen de groei en ontwikkeling.
Tijdens het gezondheidsonderzoek op het VO, de triage, kijkt de JGZ niet alleen naar een gezonde groei, maar ook naar gedrag, welzijn en leefstijl van je kind.
Triage Gezondheidsonderzoek.
Elk schooljaar komen er jeugdverpleegkundigen in de klas om te monitoren hoe het gaat met de gezondheid van je zoon of dochter. Twee weken voorafgaand aan dit onderzoek ontvang je een mail met informatie. Dit onderzoek wordt gratis aangeboden. Mochten jij en je kind bezwaar maken tegen het invullen van de vragenlijst en/of op meten en wegen, dan kun je dit laten weten door een mail te sturen naar: gezondheidsonderzoek@cjgapeldoorn.nl . Wil je hierbij vermelden waar je geen toestemming voor geeft? (Vragenlijst/meten/wegen/of beiden).
En dan?
Leerlingen van klas 1 t/m 3 vullen een digitale vragenlijst over hun gezondheid en welzijn in. De jeugdverpleegkundigen komen tijdens een mentorles in de klas uitleg geven hoe de vragenlijst ingevuld moet worden. Dit gebeurt individueel en bij vragen ondersteunt de jeugdverpleegkundige de leerling.
De leerlingen van klas 1 worden door de jeugdverpleegkundige gewogen en gemeten, hierbij mogen zij hun kleding aan laten. Zij krijgen daarna een digitaal gezondheidsadvies. Dit advies kan nog 40 dagen na het invullen ingezien worden met een bijgeleverde code.
De jeugdverpleegkundige nodigt je kind persoonlijk uit voor een gesprek op school als er reden is om verder te praten. Dat kan zijn omdat je kind dat zelf wil. Het kan ook zijn dat de jeugdverpleegkundige meer wil weten naar aanleiding van de antwoorden die je kind gegeven heeft. Mocht dit gesprek daar aanleiding toe geven dan zal de jeugdverpleegkundige, met toestemming van je kind, contact met je opnemen.
Als het gesprek aanleiding geeft tot meer ondersteuning, zal de jeugdverpleegkundige de ondersteuningscoördinator van school betrekken. Er zijn verschillende mogelijkheden van ondersteuning die de JGZ samen met school kan inzetten, zoals schoolmaatschappelijk werk en het pedagogenteam van het CJG.
Als de jeugdverpleegkundige inschat dat naar aanleiding van het gesprek met de jongere de veiligheid van de jongere niet gewaarborgd is, zal zij in overleg met de jongere en school contact met ouders/verzorgers opnemen.
Voor meer informatie kijk dit filmpje: