Centrum Jeugd en Gezin Apeldoorn
Vaccinaties

Vaccinaties

Sommige infecties kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom biedt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bescherming tegen twaalf infectieziekten. De vaccinaties worden uitgevoerd door het CJG.

De vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.

 

Welke prik krijg jij ter bescherming van je baby

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. 
Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie of 22 weken prik aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Welke prikken krijgt je baby?

Als je kind 3 maanden oud is, krijgt het twee prikken.

De eerste prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib en hepatitis B (DKTP-HiB-HepB). De tweede prik is een vaccin tegen pneumokokken

Al deze vaccinaties worden herhaald als je kind 5 en 11 maanden oud is.

Als een moeder tijdens de zwangerschap de 22 wekenprik niet gehaald heeft, dan heeft het kind op de leeftijd van 2 maanden een extra vaccinatie DKTP-HiB-HepB nodig.

De vaccinaties worden uitgevoerd door het consultatiebureau.

Welke prikken krijgt je peuter?

Als je kind 14 maanden oud is, krijgt het nog een inenting tegen meningokokken en de BMR-prik. De BMR-prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond, en wordt bij 9 jaar herhaald.

Als je kind ongeveer 4 jaar is, krijgt het de DKTP-prik. Die beschermt tegen vier ernstige ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

De vaccinaties worden uitgevoerd door het consultatiebureau.

Welke prikken krijgen 9 jarigen? Uitgestelde groepsvaccinatie ivm Corona !

Alle kinderen ontvangen in het jaar dat ze 9 worden een uitnodiging voor de prikken tegen tegen difterie, tetanus en polio (de DTP-prik) en tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR-prik). De vaccinaties gebeuren op afspraak

Welke prikken krijgen meisjes van 12 jaar? Uitgestelde groepsvaccinatie ivm Corona!

Alle meisjes worden gratis ingeënt tegen baarmoederhalskanker.Meisjes tot en met 14 jaar krijgen twee prikken tegen het HPV (humaan papillomavirus).

Wil je nog even wachten? Dat kan. Ieder meisje kan deze HPV vaccinatie krijgen t/m 18 jaar. Wel zijn er vanaf 15 jaar drie vaccinaties nodig. En je moet starten voor je 18e verjaardag.

Vaccinatie op afspraak. In verband met de Corona maatregelen vragen we je precies op tijd te komen. Kun je niet op het geplande moment komen, neem dan contact met ons op voor een nieuwe afspraak.

Welke prikken krijgen jongeren vanaf 14 jaar?

Meningokokken kunnen ernstige ziekten veroorzaken. Behalve peuters worden ook jongeren hiertegen gevaccineerd. Alle 14 jarigen ontvangen een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen de meningokok-bacterie.

Vaccinatie op afspraak.

Heb je vragen over de DTP / BMR, de HPV of de Meningokokken vaccinatie?

Mail dan naar cjgvaccinaties@cjgapeldoorn.nl