Centrum Jeugd en Gezin Apeldoorn
Vaccinaties

Vaccinaties

Vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige infectieziekten en dragen bij aan een gezonde toekomst. Als je (bijna) ouder bent, dan sta je voor de keuze om wel of niet te vaccineren. Door je gratis te laten vaccineren verklein je de kans op 13 gevaarlijke infectieziektes zoals mazelen, kinkhoest en tetanus. In Apeldoorn wordt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), uitvoert door de jeugdgezondheidszorg van het CJG.

Waarom vaccineren?

Al generaties lang bieden vaccinaties bescherming tegen ernstige infectieziekten. Vooral bij jonge kinderen kunnen deze infectieziekten ernstige gevolgen hebben. Vaccins stimuleren het afweersysteem om antistoffen aan te maken, zodat het lichaam goed voorbereid is als het in contact komt met een virus of bacterie. De eerste prikken kun je al tijdens je zwangerschap, vanaf 22 weken, gratis bij het CJG halen. Daarna biedt het RVP verschillende vaccinaties aan totdat je kind 18 jaar is.

 

Alle vaccinaties op een rij:

Tijdens je zwangerschap

  • 22 weken prik: Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet gevaccineerd zijn. Daarom krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie prik aangeboden. De prik beschermt jou en jouw baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. 
  • Griepvaccinatie: In het seizoen (15 oktober tot 1 maart) wordt ook de griepvaccinatie aangeboden voor zwangere vrouwen. Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep. Door de griepprik bescherm je je baby tegen de griep en ziekenhuisopnames in de eerste maanden na de geboorte. 

Baby en dreumes (0-2 jaar)

  • Rota: voor de beste bescherming tegen het rotavirus geven we je kind tussen de 6 en 9 weken een druppelvaccin en met 3 maanden nogmaals. 
  • DKTP-Hib-HepB: tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilus influenzae type b en hepatitis B. Kinderen krijgen de prik met 3, 5 en 12 maanden. 

  • Pneu: tegen verschillende soorten pneumokokkenbacteriën. Hierdoor beschermt het tegen sommige vormen van hersenvliesontsteking, longontsteking, bloedvergiftiging en middenoorontsteking. Kinderen krijgen de pneumokokkenprik met 3, 5 en 12 maanden. 

  • BMR: tegen bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen de prik bij 14 maanden. Een herhaalprik volgt rond 3 jaar. 

  • MenACWY: tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Hierdoor beschermt het tegen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Kinderen krijgen de prik met 14 maanden en 14 jaar.

Kind en tiener (2-18 jaar)

  • DKT: tegen difterie, kinkhoest en tetanus. Kinderen krijgen de prik vanaf 5 jaar. Dit is een herhaalprik voor deze ziekten.
  • DTP: tegen difterie, tetanus en polio. Kinderen krijgen deze herhaal prik in het jaar dat ze 14 worden. 
  • BMR: tegen bof, mazelen en rodehond. Deze herhaalprik krijgen kinderen rond 3 jaar.
  • HPV: tegen verschillende soorten kanker door HPV(Humaan Papillomavirus). Kinderen krijgen deze prikken in het jaar dat ze 10 worden. Ze krijgen in totaal 2 prikken, met een half jaar tussen de eerste en tweede prik. 
  • MenACWY: tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Deze herhaalprik krijgen kinderen als ze 14 jaar zijn.

Vaccinaties bij CJG Apeldoorn

In het vaccinatieschema van het RIVM staat precies wanneer jouw kind welke vaccinatie krijgt. Dit schema is samengesteld op basis van de beste medische inzichten. Kinderen tot 4 jaar krijgen hun vaccinaties bij het consultatiebureau van een jeugdarts of -verpleegkundige. Vanaf 4 jaar worden de vaccinaties op afspraak gegeven.

 

Vaccinatieschema

Heb je vragen of twijfel je? 

De keuze om je kind of jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren ligt bij jou. Die keuze kan soms best lastig zijn. Daarom, heb je vragen of twijfel je? Neem dan gerust contact met ons op via: cjgvaccinaties@cjgapeldoorn.nl. Wij geven je graag antwoord en advies.

 

Wil je meer weten over het uitwisselen van gegevens voor het Rijksvaccinatieprogramma? Lees dan hier verder.

Uitgelicht

Bekijk ook

speel video op youtube: Wat gebeurd er bij vaccineren
Wat gebeurd er bij vaccineren