Centrum Jeugd en Gezin Apeldoorn
Vaccinaties

Vaccinaties

Sommige infecties kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom biedt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bescherming tegen twaalf infectieziekten. De vaccinaties worden uitgevoerd door de jeugdgezondheidszorg van het CJG.

De vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.

Welke prik krijg jij ter bescherming van je baby

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Daarom krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie of 22 weken prik aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Welke prikken krijgt je baby?

Als je kind 3 maanden oud is, krijgt het twee prikken.

De eerste prik beschermt tegen difteriekinkhoesttetanus, polioHib en hepatitis B (DKTP-HiB-HepB). De tweede prik is een vaccin tegen pneumokokken

Al deze vaccinaties worden herhaald als je kind 5 en 11 maanden oud is.

Als een moeder tijdens de zwangerschap de 22 wekenprik niet gehaald heeft, dan heeft het kind op de leeftijd van 2 maanden een extra vaccinatie DKTP-HiB-HepB nodig.

De vaccinaties worden uitgevoerd door het consultatiebureau.

Welke prikken krijgt je peuter?

Als je kind 14 maanden oud is, krijgt het nog een inenting tegen meningokokken en de BMR-prik. De BMR-prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond, en wordt bij 9 jaar herhaald.

Als je kind ongeveer 4 jaar is, krijgt het de DKTP-prik. Die beschermt tegen vier ernstige ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

De vaccinaties worden uitgevoerd door het consultatiebureau.

Welke prikken krijgen 9 jarigen? 

Alle kinderen ontvangen in het jaar dat ze 9 worden een uitnodiging voor de prikken tegen tegen difterie, tetanus en polio (de DTP-prik) en tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR-prik). De vaccinaties gebeuren op afspraak

Welke prikken krijgen meisjes en jongens van 10 jaar?Plaatje HPV voor jongens en meisjes

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-vacinatie. Dit was al zo voor meisjes, nu geldt dat ook voor jongens. Zij krijgen 2 keer een vaccinatie. Een half jaar na de eerste prik, krijgen ze een uitnodiging voor de tweede (laatste) prik.
Meer informatie over het HPV-vaccin voor meisjes en jongens.

Welke prikken krijgen jongeren vanaf 14 jaar?

Meningokokken kunnen ernstige ziekten veroorzaken. Behalve peuters worden ook jongeren hiertegen gevaccineerd. Alle 14 jarigen ontvangen een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen de meningokok-bacterie.

Vaccinatie op afspraak.

Heb je vragen over de DTP / BMR, de HPV of de Meningokokken vaccinatie?

Mail dan naar cjgvaccinaties@cjgapeldoorn.nl

Filmpje: 

Toestemming voor het uitwisselen van gegevens voor het Rijksvaccinatieprogramma

 

Uitgelicht

Bekijk ook
speel video op youtube: Wat gebeurd er bij vaccineren
Wat gebeurd er bij vaccineren