Veelgestelde vragen PGB

Kan ik overstappen van een pgb naar rechtstreekse zorg van een aanbieder?

Ja, dat kan. Bekijk de lijst met aanbieders van Jeugdzorg van Apeldoorn. Met deze aanbieders heeft de gemeente een contract.
Je kunt zelf contact opnemen met een van deze aanbieders, zodat je kunt bespreken of zij zorg leveren die bij je past. Heb je een keuze gemaakt? Neem dan contact op met het CJG om je pgb stop te laten zetten. Een medewerker van het CJG bespreekt met jou welke aanbieder, welke ondersteuning gaat leveren. Ook als je meer informatie wilt over de ingekochte hulp door de gemeente bij aanbieders kun je contact zoeken met het CJG.


Krijg ik mijn pgb op mijn eigen rekening gestort?

Nee, de gemeente stort het pgb niet meer op je eigen rekening. Dit wordt overgemaakt naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beheert jouw budget en zorgt voor de betalingen aan de zorgverleners. Dit wordt ‘trekkingsrecht’ genoemd. Je blijft zelf bepalen wie er wanneer ondersteuning verleent.


Waarom wordt het trekkingsrecht ingevoerd?

Het trekkingsrecht wordt ingevoerd om misbruik van het pgb tegen te gaan. Het trekkingsrecht maakt het mogelijk om alle betalingen aan zorgverleners vooraf te controleren. De SVB gaat bijvoorbeeld na of je een overeenkomst hebt afgesloten met de zorgverlener of zorginstelling die je wilt betalen. Het voordeel van het trekkingsrecht is dat je zelf minder administratie hoeft bij te houden. De SVB houdt bij hoeveel je hebt uitgegeven uit je budget. Ook voor uw zorgverlener wordt de administratie eenvoudiger.


Waarom heeft de SVB zorgovereenkomsten van mij nodig?

In een zorgovereenkomst leg je de afspraken vast die je maakt met jouw aanbieder. Als er geen zorgovereenkomst is, kan de SVB niet uitbetalen.


Kan ik ook een pgb ontvangen als ik minder dan 10 uur hulp nodig heb per week?

Ja, ook als je minder dan 10 uur per week hulp nodig hebt, kunt je een pgb aanvragen.

 

Mijn kind heeft een pgb van de gemeente. Dit pgb loopt bijna af. Wat moet ik doen? 

Maak dan uiterlijk 3 maanden voor de einddatum een afspraak met het CJG. Je gaat dan in gesprek met een medewerker van het CJG. Samen brengen jullie de gezinssituatie in beeld. Hiervoor kan het nodig zijn dat het CJG relevante onderzoek- en behandelgegevens krijgt. Wij mogen deze alleen opvragen als jij daarvoor toestemming geeft. Deze toestemming kun je geven door ondertekening van een akkoordverklaring.

 Geef feedback