Verbindend Opvoeden
Is het bij jullie thuis momenteel dusdanig moeilijk dat er sprake is van schelden, slaan, gooien met deuren of spullen in huis? Door je kind, die zich gefrustreerd en ongehoord voelt? Of misschien ook wel door jou als ouder vanuit je onmacht omdat je kind niet wil luisteren? Is je kind juist continu de hort op, heb je weinig tot geen zicht op wat je kind doet, maar durf je uit angst voor ruzie en je kind niet aan te spreken op zijn of haar gedrag? Ben je bang dat als dit nog een tijd zo doorgaat het een keer mis kan gaan in je gezin en het mogelijk zelfs wel kan leiden tot de beslissing dat jij je kind een tijdje ergens anders moet laten wonen?
Of het nu je peuter, kleuter, tiener of jongere is die maakt dat je als ouder je onmachtig voelt waardoor er een onveilige sfeer is in huis, Verbindend Opvoeden kan mogelijk iets voor jullie betekenen!
In een periode van vier tot tien weken wordt jij als ouder intensief ondersteunt door een speciaal getrainde ambulant werker. Je kind hoeft niet open te staan voor hulp. Deze ondersteuning richt zich voornamelijk op hoe jij als ouder weer in je gezag (niet macht!) kan komen te staan. Daarbij komen er verschillende onderwerpen aan bod: Hoe zit het met je eigen manier van reageren op stress, boosheid, agressie? Welke ‘rode knoppen’ heb jij daarin? En ken je de rode knoppen van je kind, waardoor deze nog sneller boos wordt? Je zoekt samen met de ambulant werker naar een passende manier van investeren in je relatie met jouw kind,. Naar een manier van grenzen stellen aan risicovolgedrag, met behoud van de relatie met je kind, zonder machtsstrijd en agressie. Daarnaast wordt samen met jullie als ouders gekeken naar hulpbronnen in je netwerk, want zeker wanneer het even moeilijk gaat kan de steun vanuit jullie sociaal netwerk voor jou én voor je kind een groot verschil maken.
Afhankelijk van jullie persoonlijke gezinssituatie wordt besproken hoe vaak de ambulant hulpverlener binnen een periode van vier tot tien weken bij jullie thuis komt. Doel is het voorkomen van agressieve escalaties in je gezin, of dit nu schelden of lichamelijk is. En het voorkomen van een mogelijke uithuisplaatsing op de korte of langere termijn omdat de situatie onhoudbaar zou worden.
Is je kind al uit huis geplaatst en werken jullie aan het weer terugkomen naar huis? Maar voel jij je als ouder nog steeds onzeker en onmachtig als het gaat om het aangeven van grenzen en omgaan met boosheid? Ook dan kan Verbindend Opvoeden je mogelijk ondersteunen als voorbereiding op een weer goed samen kunnen zijn als gezin!