opvoeden & opgroeien
Zwanger

Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Huisbezoek als je zwanger bent

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over jouw zwangerschap en de baby kun je stellen aan de verloskundige.
Soms heb je andere onderwerpen die je wilt bespreken en die misschien ook nog spelen als de baby er straks is. Bijvoorbeeld over geld, over hoe je je kind kunt opvoeden of zorgen over ruzie met je partner of familie. Het is fijn als je deze onderwerpen al in de zwangerschap kunt bespreken en hulp kunt krijgen, op een manier die bij jou past. Met iemand die je vragen kan beantwoorden en met je mee kan denken. Dan voel je je lekkerder en dat voelt je baby ook.

De verloskundige en de kraamzorg kijken met jou of alles goed gaat. Zij zoeken naar mogelijkheden om je te helpen.
Soms kunnen zij je niet helpen als het gaat om onderwerpen die misschien nu spelen of als de baby er straks is. Dan kun je gebruik maken van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige. Dit is het huisbezoek tijdens de zwangerschap; het prenataal huisbezoek door de JGZ. Deze jeugdverpleegkundige zie je ook als de baby geboren is.

Wil je een huisbezoek tijdens de zwangerschap, neem dan contact op met jouw verloskundige of gynaecoloog. Jullie kunnen dan samen het aanmeldformulier invullen.

Vaccineren tijdens de zwangerschap

Bekijk de animatie over de maternale griepprik. Dit is een griepprik tijdens de zwangerschap. Deze animatie legt uit hoe vaccineren tijdens de zwangerschap werkt. 

Animatie maternale griepprik RIVM

Zwangerschap en alcohol

Onderzoek heeft laten zien dat het gebruik van alcohol in de periode rondom de zwangerschap onder andere kan leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Van geen enkele hoeveelheid alcohol kan met zekerheid gesteld worden dat dit ongevaarlijk is voor het (on)geboren kind. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen om geen alcohol te drinken als ze zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.

 

 

Uitgelicht

Bekijk ook