Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt.
Vanaf 16 december krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie (22 weken prik) aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.
Meer informatie
Deze gratis zwangerschapscursus helpt je je lichaamshouding te verbeteren tijdens de zwangerschap en de bevalling. Meer over de cursus

Tip: Schrijf je eigen geboorteplan - voorbereiding op je bevalling

Tip: Schrijf je eigen geboorteplan - voorbereiding op je bevalling
In een geboorteplan beschrijf je je wensen rondom de bevalling. Het plan is bedoeld om je voor te bereiden en de verloskundige te laten weten wat je belangrijk vindt en wat jouw ideeën en wensen zijn. Ook is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Hierdoor blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op de momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Mijn-Verloskundige is een App voor zwangere vrouwen die voorzien is van informatie door je eigen verloskundige. Een handige en betrouwbare informatiebron gedurende je zwangerschap. Selecteer je verloskundige en vul in wanneer je uitgerekend bent en je bent 9 maanden lang goed geinformeerd.
Te downloaden via Google play of App Store. www.mijn-verloskundige.nl
Een tekort aan vitamine A en D tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde afweer en minder sterke botopbouw bij je kindje.
Wat kun je beter wel en wat niet eten tijdens je zwangerschap?

Lees hier het advies van het voedingscentrum

Boekentips

Veilig zwanger: het complete handboek
Veilig zwanger: het complete handboek Compleet herziene boek met een vertaling naar de laatste wetenschappelijke inzichten over zwanger zijn in het dagelijkse leven.

FoldersGeef feedback