Gratis kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. 
Vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie (22 weken prik) aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en o.a. uitgevoerd door de Jeugdgezondheidszorg van het CJG.

Kinkhoest en jonge baby's

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week  in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Vaccineren kan vanaf week 22 van de zwangerschap

Wil je je laten vaccineren, dan kun je telefonisch contact opnemen met het CJG, tel 055-3578875.
Een medewerker zal aan de telefoon een aantal gegevens navragen, een dossier aanmaken en een afspraak inplannen. Dit kost even tijd.

Vanwege de te verwachten drukte kan het zijn dat vrouwen die verder zijn in de zwangerschap voorrang krijgen..

Heb je vragen?

Kijk op: www.22wekenprik.nl 

Of bel met het CJG op 055 357 88 75

 Geef feedback