opvoeden & opgroeien
Zwanger | Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Kinkhoestvaccinatie (22 weken prik)

Kinkhoestvaccinatie

Vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie (22 weken prik) aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en o.a. uitgevoerd door de Jeugdgezondheidszorg van het CJG.

Kinkhoest en jonge baby's

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Vaccineren kan vanaf week 22 van je zwangerschap

Wil je je laten vaccineren, dan kun je telefonisch contact opnemen met het CJG: 055 357 88 75. Een medewerker zal aan de telefoon een aantal gegevens navragen, een dossier aanmaken en een afspraak inplannen. Dit kost even tijd.

Heb je vragen?

Lees uitgebreidere informatie van het RIVM
of bel CJG op 055 357 88 75