Voorbereiding kraamtijd. Wat moet ik allemaal regelen?

Zwanger worden en een kind krijgen is een van de mooiste maar ook ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven, zeker als je voor het eerst moeder wordt. Zelden staan je lijf en je leven zo op hun kop. Er zijn dan ook allerlei dingen die je beter zo snel mogelijk kunt regelen.

Wat moet je allemaal regelen?

Het is slim om een lijst te maken van alles wat je moet regelen. Eventueel kun je ook een lijst krijgen van de verloskundige. Hierop staat bijvoorbeeld welke spullen je allemaal nodig hebt voor je baby, maar ook dat je je kind alvast kunt inschrijven bij de kinderopvang. Natuurlijk moet je van tevoren ook een naam bedenken voor je kind. Na de geboorte moet er geboorteaangifte worden gedaan bij de gemeente. Dat doet meestal de partner van de moeder, maar het kan ook iemand anders zijn.

Niet getrouwd?

Als je niet getrouwd bent, is er ook nog een erkenning van het kind nodig. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind en mag hij ook formeel geen beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging. Daarvoor moet de vader eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Bij homoseksuele ouders moet het kind worden geadopteerd door de mede-ouder.

Bron Voorbereiding kraamtijd

Tip: Schrijf je eigen geboorteplan - voorbereiding op je bevalling

Tip: Schrijf je eigen geboorteplan - voorbereiding op je bevalling
In een geboorteplan beschrijf je je wensen rondom de bevalling. Het plan is bedoeld om je voor te bereiden en de verloskundige te laten weten wat je belangrijk vindt en wat jouw ideeën en wensen zijn. Ook is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Hierdoor blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op de momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.
Na de geboorte (en aangifte bij de gemeente) van je kindje komt een JGZ-medewerker een bezoek aan huis brengen om de hielprik en gehoortest aan te bieden. Heb je op de 6e dag nog geen bezoek gehad? Neem dan contact op met screenteam@cjgapeldoorn.nl
Op het consultatiebureau krijgt je kind daarna de standaard vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma van de RIVM.
Meer over hielprik en gehoortest

Boekentips

Buskruit met muisjes
Buskruit met muisjes Een boek over de voorbereiding op de zwangerschap en bevalling. Een naslagwerk na de bevalling. nog 1 boekentip >>

FoldersGeef feedback